Priopćenje: Tjelesna neaktivnost vodeći je zdravstveni rizik u svijetu

Poštovani mediji,

svake vam se godine obratimo s najavom nove sezone škole trčanja i nordijskog hodanja te se i ovaj put radi o upisu 11. generacije Trčaone najveće škole u Hrvatskoj koja djeluje u Zagrebu i Rijeci. Ali detalji o novoj sezoni svoje će mjesto u 2021. prepustiti nečem daleko važnijem, a to je široka promocija aktivnog i zdravog života i veliko upozorenje stručnjaka na opasnost nekretanja posebno u vrijeme pandemije.

„Tek ćemo u mjesecima i godinama koje dolaze vidjeti koje su zapravo posljedice pandemije. Ovdje ne govorimo o zarazi virusom SARS-CoV-2 ili ekonomskim posljedicama, već o zatvaranju ljudi u svoje domove i onemogućavanje bavljenjem tjelesnom aktivnosti te kako će ono utjecati dugoročno na fizičko i psihičko zdravlje ljudi. Nažalost, posljedice će biti široke i poražavajuće.“

Ovaj paragraf dio je otvorenog pisma prof. dr. sc. Gorana Markovića koje, u suradnji s Društvom športske rekreacije Aktivan život za cilj ima informirati javnost o šokantnim opasnostima nekretanja posebno u vrijeme pandemije.

 

Priopćenje možete preuzeti u WORD i PDF formatu.

Fotografija za slobodnu upotrebu u visokoj rezoluciji (molimo potpisati kao Trčaona) dostupna je OVDJE.