Obilježen Svjetski dan debljine 2022.

Pretilost postaje sve veći javnozdravstveni problem jer uzrokuje kardiovaskularne bolesti, dijabetes i neke tipove karcinoma. Prekomjeran unos rafinirane hrane i sjedilački način života samo pogoršavaju situaciju, a crna statistika pokazuje kako su Hrvati narod s najvećim brojem pretilih u čitavoj Europskoj uniji.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, između 60 i 80 posto odraslih ne kreće se dovoljno, a svakodnevna šetnja u trajanju od samo pola sata pomaže u mršavljenju.

Iz tog razloga kako bi potakli Zagrepčane na promjenu štetnih navika, Trčaona je u suradnji s Referalnim centrom za liječenje debljine RH sudjelovala u organizaciji u parku Maksimir kroz druženje uz šetnju, vježbanje i zdrav voćni obrok koje je okupilo stotinjak Zagrepčana svih generacija. Mnogi od njih ponijeli su svoje štapove za nordijsko hodanje koji su im poslužili kao rekviziti za vježbanje.

Na maloj pozornici kraj ulaza u park, treneri Trčaone najprije su razgibali okupljene, a potom ih podijelili u nekoliko timova te ih poveli u šetnju maksimirskom šumom.

U šetnji Maksimirom svi sudionici uživali su u svježem šumskom zraku, a cilj šetnje bio je na glavnoj maksimirskoj pozornici kraj jezera gdje je uslijedila još jedna runda vježbanja, a okupljene je ondje pozdravio i bivši vaterpolo golman Josip Pavić, osvajač dvije olimpijske zlatne medalje i posebni savjetnik ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac koji je istaknuo tjelovježbu i bavljenje sportom kao važne saveznike u borbi protiv pretilosti.

Video prilog iz Dnevnika Nove TV od 4.3.2022. u kojem izjavu daje i naš trener Borna možete pogledati ovdje?