Održano 3. izdanje utrke Medvednica trail

Iznimno nas veseli sve veći broj inozemnih trkača. Ove godine na utrci su nastupili natjecatelji iz čak 14 država svijeta i naravno najveći broj iz Hrvatske. Raduje i to što su nam postolja multinacionalna (npr. Plazur 30K – Slovenac, Hrvat i Španjolac; Kameni svati 60K – Slovenac, BiH, Hrvat), a ovo je prepoznala i Turistička zajednica Grada Zagreba koja je podržala ovaj događaj.

 

 

Broj sudionika po dionicama govori o trenutnom stanju razvijenosti trail trčanja u Hrvatskoj i kaže kako smo još uvijek smo u razvojnoj fazi što se vrlo jasno vidi po broju natjecatelja u tzv. početničkim dionicama od 5K i 15K.

  • Hunjka 5K – 118
  • Gorščica 15K – 258
  • Plazur 30K – 98
  • Kameni svati 60K – 33
  • Timska utrka 30K – 7
  • Dječje utrke – 100

Prvenstvo Zagreba u trailu

Dionica 30K je konkretna dužina koja zahtijeva redovito i višegodišnje treniranje traila. Rekao bih da posebnu čar ovoj dionici daje ovih 1.400 m nadmorske visine koja se mora svladati, a koji uključuju tri prekrasna uspona:

  • uspon na najviši vrh Medvednice – Sljeme i prolazak pored tornja,
  • uspon na Plazur pri čemu vas sunce miluje u potiljak :),
  • završni uspon od 1 km koji obuhvaća 500 Horvatovih stuba i još dva oštra uspona preko livada koji slijede nakon stuba. Završetak utrke koji se dugo pamti.

 

Zbog svega navedenog baš ova dionica izabrana je kao staza 1. Otvorenog prvenstva Zagreba u trailu u kojem su pobijedili sljedeći natjecatelji/ice:

Žene

1. mjesto – Martina Klančnik Potrč (SLO), 2:58:10
2. mjesto – Veronika Jurišić (HRV), 3:03:04
3. mjesto – Ines Jozić (HRV), 3:06:28

Muškarci

1. mjesto – Janez Klančnik (SLO), 2:33:27
2. mjesto – Luka Horvat (HRV), 2:44:47
3. mjesto – Pedro Pineiro (ESP) 2:51:22

Ove godine utrka se poklopila sa skorim nastupom naših reprezentativaca na Svjetskom prvenstvu u planinskom trčanju pa vjerujem kako će iduće godine biti još žešća konkurencija, barem što se tiče naših trkačica i trkača.

 

60K utrka

Na 60K utrci vodila se opaka borba jer su prva dvojica trčala debelo ispod rekorda staze i u cilj su ušli u razmaku od 11 minuta. Pobijedio je nešto iskusniji natjecatelj iz Slovenije (Velibor Jovanović s 6:08:08) ali drugoplasirani predstavnik iz susjedne Bosne i Hercegovine u objavi na Facebooku hvali pitomost staze i najavljuje povratak iduće godine te spuštanje rezultata ispod 6 sati. Već sada se radujemo idućem izdanju i borbi s vremenom.

U ženskoj utrci pobjedu (i novi rekord staze) odnijela je naša Maja Urban s istrčanih 7:16:08. Sjajan rezultat i sjajan nastup.

 

Dječje utrke

Ove godine zahvaljujući sponzoru OTP banka d.d. osigurali smo besplatne kotizacije za dječje utrke i vrlo brzo rasprodali svih 120 startnih brojeva. Gledatelji/roditelji mogli su svjedočiti bespoštednoj borbi za postolja na dječjim utrkama. Bilo je veselo uz tu i tamo pokoju suzu, što radosnicu što od tuge jer nisu osvojili prvo mjesto.

 

 

Djeci se posebno svidio “after” u kojem su do kasnih popodnevnih sati skakali na napuhancu koji je bio postavljen u ciljnom području.

Raduje nas veliki interes i uključenje u trail tako velikog broja djece. Čestitamo roditeljima što su uspjeli nagovoriti djecu te ih dovesti na vrh Medvednice – u današnje vrijeme to je popriličan izazov.

Gledajući fotografije s utrke, čini se da su svi sudionici baš uživali u ovome prekrasnom danu i sretni otišli doma. Nadamo se s planom da iduće godine trče onu malo dužu distancu, jer granice se moraju pomicati. 

 

Pogledajte prilog s Medvednica traila (HRT 4, Vijesti u 10 sati).

 

Piše: Nedeljko Vareškić, direktor utrke i predsjednik udruge Aktivan život